23.3.11

הנוסחה לאריכות ימים - חלק 2


כפי שכבר ציינתי קודם, מתינות היא בסיס הנוסחה לאריכות ימים, אבל, כמו כל דבר ברפואה הסינית - גם המתינות היא יחסית.

היחסיות בד"כ נמדדת מול מחזוריות הטבע. כמובן שהיום המצב שונה - אנחנו, בני האדם, מתכחשים לעובדת היותנו חלק מהטבע ובמקום לפעול איתו אנחנו נאבקים בו, אם בשימוש בתאורה שמקצרת את הלילה, או במיזוג/חימום שמשנים את הטמפרטורה והתיעוש והזיהום, אני לא צריכה להמשיך לפרט, נכון?

אני לא יודעת מה אתכם, אבל לי אין שום כוונה לוותר על חשמל ועל רב המזהמים (אני בהחלט משתדלת למחזר כמה שיותר ולהמנע מבזבוז - בתקווה שאצליח למזער את הנזק). מזל שהפילוסופיה הסינית היא יחסית, כך ניתן "להלביש" אותה גם על העולם המודרני אפילו שהיא נכתבה הרבה לפני המצאת החשמל.

אז לכל מי מאיתנו שלא מתכנן לעבור בזמן הקרוב לחיות במערה מרוחקת אלפי ק"מ מהציביליזציה, אבל בכל זאת רוצה להאריך ימים, אני חושבת שהדברים הבאים עשויים להיות לו לעזר.

אתחיל מהסבר קצר על תאוריית היין והיאנג, שאני מניחה שכולם שמעו עליה או לפחות ראו את הסמל הזה:


התאוריה התפתחה בעקבות צפייה במחזוריות הטבע ומסבירה את מערכות היחסים הקיימות בטבע ובכלל - הצבע השחור מסמל את היין והצבע הלבן את היאנג. היין משתייך לקור, למנוחה, להתכנסות ולחושך והיאנג לחום, תנועה החוצה וכלפי מעלה ולאור. היין והיאנג יוצאים אחד מן השני וקיימים אחד בתוך השני ויחד עם זאת הם הפכים שונים לחלוטין. כמו כן, הכל יחסי, למשל השמש - היא חמה ומפיצה אור ולכן שייכת ליאנג, אבל השמש בחורף היא יין יחסית לשמש בקיץ, שיותר מחממת מהשמש החורפית.
הסתיו והחורף משתייכים ליין ולכן זהו הזמן להתכנסות ולמנוחה, האביב והקיץ משתייכים ליאנג ולכן זהו הזמן לצמיחה ופעילות.
גם את היממה ניתן לחלק ליין וליאנג - תחילת היום הוא יאנג שמגיע לשיאו בצהריים - קצת לפני שמשתנה והופך ליין - אחה"צ ששיאו ברגע הכי חשוך ביממה, קצת לפני הזריחה שהיא שוב היאנג.

ואיך מיישמים את התאוריה בחיי היום-יום?

תחילת היאנג היא סוג של תנופה מאוד חזקה, לכן מומלץ להתעורר מוקדם (אני באופן אישי מאוד מתקשה ליישם את העצה הזו) ולהתחיל מיד בפעילות וככל שהשיא של היאנג מתקרב כך כדאי להוריד הילוך ולנוח, הכי טוב זה סייסטה - ארוחת צהריים מלווה במנוחה קצרה, לאחר מכן אפשר לחזור לפעילות, אבל רגועה יותר עד ההתכנסות של הערב לקראת השינה בלילה.

וכמו עונות השנה המחזוריות צריכה להיות יציבה כמה שאפשר - שינה, התעוררות, אכילה, עבודה - כל אלה רצוי שיהיו בזמנים יחסית קבועים (עד כמה שמתאפשר!). נכון שגם הטבע לפעמים יוצא מאיזון, אבל התוצאה בד"כ עגומה מאוד - רעידת האדמה ביפן למשל, אותו הדבר קורה בגוף - מזון גורמה, אלכוהול, לחץ והתרגשות הם נפלאים ואפילו מרפאים במינון נמוך, אך בהפרזה הם ירעידו את הגוף וייצרו נזק מיידי או כזה שסביר להניח שיתבטא בטווח הארוך.

פעילות גופנית היא חשובה, אבל, שוב - ב מ ת י נ ו ת! רב הפעילויות בחדר הכושר הן דינמיות מדי ומכניסות את הגוף למצב של סטרס. עדיף להתמקד במתיחות, הליכות או ריצה קלה. ישנם אנשים שכל היום נמצאים בתנועה, ואני לא מתכוונת להליכה מהכסא במשרד לרכב, כך שמלבד מתיחות קלות עם הקימה ייתכן שלא יהיה להם צורך בפעילות נוספת.

בהמשך [ואני לא מציינת יותר זמנים - מתי שזה יקרה זה יקרה :-)], אפרט על תזונה, מצבים נפשיים וגם על המינון המומלץ לקיום יחסי מין.

5.3.11

אריכות ימים - הנוסחה הסינית

הצבתי לעצמי דד ליין של שבועיים בין פוסט לפוסט. זה רק הפוסט הרביעי וכבר אני מפשלת בזמנים, אבל הוצפתי לאחרונה בלא מעט הסחות דעת וגורמים מעכבים (אני, כמובן, פטורה מכל אשמה:)), שאחד מהם הוא כניסה לתוקף של חוק המתיר נתינת ייעוץ תזונתי ע"י דיאטנים קליניים בלבד. אני לא יודעת מה משמעות החוק לגביי, אבל העובדה שייתכן שאסור לי לדבר על תזונה די בעייתית כאשר מדובר על אריכות ימים עפ"י הרפואה הסינית.

אז נכון שתזונה היא חלק בלתי נפרד מהמשוואה לחיים ארוכים, אבל היא רק חלק מהמשוואה. ישנם עוד גורמי מחלה ודרכי התנהגות שמרכיבים את הנוסחה וציות להם מספק ברב מקרים. בכל מקרה, את נזקי התזונה אפשר בד"כ לתקן עם צמחי מרפא ודיקור, ככה שלמרות החוק, אנחנו, המטפלים ברפואה סינית מסודרים:)

הדרך לאריכות ימים קודם כל תלויה באיזון כל המערכות שלנו. והכוונה באיזון אינה לקו ישר (היה יכול להיות מאוד משעמם בעולם...), אלא לשאיפה לאיזון, כלומר, דרך השופעת בעליות וירידות, אך יש לשים לב שהן לא תלולות. קיצוניות בד"כ הופכת לאלימה, גם דבר שנחשב על פי אמות המוסר המקובלות לטוב יהפוך למזיק אם ישתמשו בו מעבר לנדרש. בעצם, לדעתי אפשר לעשות כמעט הכל כל עוד עושים זאת במתינות.

על פי אחד התרגומים של הגורו שלי, בוב פלוס (כן, כן, הגורו שלי הוא אמריקאי ולא סיני) הנוסחה כוללת בתוכה את הכללים הבאים:

סדר יום קבוע ומתון
*
תזונה נכונה
*
איזון נפשי
*
מנוחה הולמת
*
התעמלות סדירה - בעיקר מתיחות
*
עיסוי עצמי
*
תרגול צ'י-גונג
*
שתייה מתונה של אלכוהול
*
מתינות בקיום יחסי מין
*
שימוש בצמחי מרפא סיניים

כמובן שהנוסחה הזו לא מספקת בכל המקרים. ישנם מצבים שאינם תלויים בנו, כמו למשל כוחו של הטבע, שאפילו שאנחנו מתנהגים כאילו המצאנו אותו והוא כאן לשירותינו, אנחנו עדיין רק חלק ממנו ותלויים בו ובהשפעותיו - מזג אויר, חיידקים, וירוסים וכו'. בנוסף, ישנה הקונסטיטוציה של הגוף, כלומר המטען הגנטי שלנו ואיתו הנטייה למחלות מסוימות. בד"כ ציות לכללי הנוסחה לאריכות ימים יעזור לנו להתמודד עם אותם מצבים שעליהם אין לנו שליטה, אבל, לצערי, לא תמיד.

למרות ש(כנראה)לא אדבר על תזונה, הנוסחה ארוכה מכדי שאסביר את כל פרטיה בפוסט אחד, אז כדי שלא נתייאש בדרך ,אכתוב בכל כמה ימים (או שבוע) על נושא אחר.

בינתיים אתם בהחלט מוזמנים להרהר על הרשימה כפי שהיא!